PKR - FREEMASON

PKR - FREEMASON
The All Seing Eye

Sitelevel Spidering

Search This Blog

Saturday, July 31, 2010

Kerajaan langgar perjanjian!

KERAJAAN LANGGAR PERJANJIAN DAMAI HATYAI?Pihak pembangkang yang dikuasai golongan Cauvinis kaum dan Mega ultra kiasu dalam DAP,MCA dan Gerakan serta sebahagian Melayu Liberal keparat sering membangkit kan satu persoalan :

Mengapa Chin Peng tidak dibenarkan pulang ke Malaysia setelah Perjanjian Hatyai ditandatangani?
Apakah dengan tindakan itu Kerajaan Malaysia telah melanggar perjanjian?

INI JAWAPANNYA! 

Chin Peng tidak mahu bubar PKM


Datuk Rahim Mohd. Noor yang ketika itu menjadi Pengarah Cawangan Khas PDRM diperkenalkan buat pertama kali kepada Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng oleh Mejar Jeneral Kitty di Phuket pada 3 November 1989.


MASIH ada orang hairan kenapa Kerajaan Malaysia tidak membenarkan Chin Peng, Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya yang diharamkan, pulang walaupun sudah memeterai Perjanjian Damai menamatkan "peperangan" antara kedua-kedua belah pihak di Hadyai pada tahun 1989.
Keenganan Kerajaan Malaysia membenar Chin Peng pulang menyebabkan beliau membawa kesnya ke mahkamah hingga sampai ke Mahkamah Persekutuan, yang akhirnya menolak permohonan itu.
Pada 27 Julai lalu Mahkamah Rayuan membuat keputusan sebulat suara ketika menolak dengan kos rayuan bekas pemimpin komunis tersebut untuk mempertahankan tuntutan samannya terhadap Kerajaan Malaysia.

Ada pihak yang mempersoal tindakan Kerajaan Malaysia kerana dikatakan melanggar perjanjian Hadyai itu. Betulkah Kerajaan Malaysia melanggar Perjanjian Damai itu?
Apa yang dapat dilihat daripada fakta kes mahkamah, penolakannya berkisar kepada ketiadaan dokumen untuk menyokong permohonan Chin Peng bahawa beliau adalah rakyat Malaysia.

Sebenarnya Chin Peng dan juga Kerajaan Malaysia adalah tertakluk kepada perjanjian yang dipersetujui bersama di Hadyai itu. Perjanjian itu antara lainnya menyatakan bahawa sebarang permohonan untuk kembali ke Malaysia oleh ahli PKM adalah tertakluk kepada undang-undang Malaysia.

Sebenarnya, Chin Peng menunggu hingga ke saat akhir untuk mengemukakan permohonanya untuk kembali ke Malaysia. Hanya beliau yang tahu kenapa tindakan sedemikian dilakukan.
Selaras dengan persetujuan dalam Perjanjian Damai, permohonan Chin Peng terpaksa melalui prosesnya, dan ia adalah tertakluk kepada undang-undang Malaysia.

Dari segi kuat kuasa perjanjian itu, Kerajaan Malaysia adalah betul dan pihak-pihak yang terbabit tentunya mengetahui kedudukan ini.

Bagaimanapun, isu ini sebenarnya patut dilihat dalam konteks yang lebih besar.

Ia tidak seharusnya ditumpukan kepada kandungan perjanjian Hadyai semata-mata, tetapi harus melihat tindak-tanduk Chin Peng dan PKM dalam menangani perundingan damai itu dan bagaimana dokumen perjanjian itu dicapai serta latar belakang yang membawa kepada meja perundingan di Hadyai.
Ramai orang tahu PKM telah melancarkan pemberontakan untuk menumbangkan Kerajaan Persekutuan

Tanah Melayu dalam tahun 1948 dan menggantikannya dengan pemerintahan komunis berbentuk republik.
Ini bermakna jika pemerintahan republik berjaya diwujudkan yang pastinya pemerintahan beraja seperti yang diamalkan dalam tahun 1948 itu akan dihapuskan.

Untuk memahami kedudukan sebenar eloklah kita menyorot ke belakang. Perancangan untuk mengambil alih tampuk pemerintahan negara ini sudah diatur lama sebelum pemberontakan yang dilancarkan dalam tahun 1948 itu.

 Sumber Utusan

NAH ini dia jawapan kepada persoalan yang sering dilaungkan oleh Para Cauvinis Mega Ultra Kiasu DAP,MCA,Gerakan dan segelintir Melayu Liberal.

3 comments:

 1. Bro kalau X silap kawan, permohononnya di buat selepas tempoh tamat.

  Juga tidak disertakan permohonan maaf dan kenyataan kekesalan di atas keganasan dan kejahatan yang PKM telah lakukan terhadap rakyaat, pasukan keselamatan dan negara.

  ReplyDelete
 2. Tq bro.... perjuangan komunis telah memasuki tahap baru....

  ReplyDelete
 3. jangan sekali2 merusakkan hati rakyat tanah melayu dan askar dan polis yg telah berjuang bermati2an demi mempertahankan tanah berdaulat ini....banyak anak2 menjadi yatim piatu dan banyak isteri2 ..menjadi ibu tunggal disebabkan kematian suami....adakah boleh dimaafkan kesalahan dan dosa si chin peng dgn begitu mudah....siapa yg pernah merasai kehilangan orang yg disayang....sampai mati pun mereka akan ingat dan kenang....mereka yg memohon utk membawa mayat/abu si bedebah tu...sebenarnya...tidak pernah merasa dan tiada ahli keluarga mereka yg terkena dgn siksaan sikominis ni...tu sebab mereka merasa kesian....cukup2lah ...jangan diguris lagi hati dan perasaan mangsa2/waris mangsa....

  ReplyDelete