PKR - FREEMASON

PKR - FREEMASON
The All Seing Eye

Sitelevel Spidering

Search This Blog

Wednesday, March 17, 2010

Elak ke kopitiam tanpa sijil halal Jakim

 

KUALA LUMPUR 14 Mac – Umat Islam diminta menggunakan kuasa pengguna dengan mengelakkan diri daripada mengunjungi kedai kopi atau kopitiam yang tidak mempunyai sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) kerana statusnya meragukan.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Mashitah Ibrahim berkata, umat Islam harus sedar ketiadaan sijil halal Jakim akan mendedahkan mereka untuk makan atau minum bahan-bahan yang tidak dapat dipastikan, sama ada ia halal atau sebaliknya.
Katanya, Islam amat menitikberatkan soal makanan kerana daripadanya ia akan membentuk sahsiah, peribadi dan jati diri seseorang.
“Semuanya ini terpulang kepada kesedaran umat Islam sendiri. Dalam soal makanan, kita harus lebih berhati-hati, peka dan prihatin kerana makanan ini yang akhirnya menjadi darah daging kita.
“Ini tidak, tengok sahaja pekerjanya bertudung, ada rupa Melayu sedikit, kita kata kedai itu halal. Belum tentu lagi halalnya,” kata Mashitah kepada Utusan Malaysia di sini, semalam.
Seruan Mashitah ini dibuat berikutan sebahagian besar kopitiam di seluruh negara masih gagal mendapatkan sijil halal Jakim walaupun pelbagai pendedahan dibuat oleh media sebelum ini.
Semakan senarai terkini pengesahan sijil halal Jakim di www.halal.gov.my mendapati jumlah kopitiam yang mempunyai sijil halal di negara ini masih kekal dua iaitu Pak Hailam Kopitiam Sdn. Bhd., dan Jonker Walk Kopitiam Sdn. Bhd.
Tempoh sah sijil halal Pak Hailam Kopitiam sehingga 15 Februari 2012, manakala Jonker Walk Kopitiam sehingga 15 Februari 2013.
Beliau berkata, pihaknya tidak boleh memaksa setiap kopitiam mendapatkan sijil halal Jakim kerana ketiadaan undang-undang untuk menguatkuasakannya.
Beliau menjelaskan, setiap permohonan halal mana-mana syarikat yang berasaskan makanan akan diaudit oleh Jakim dari segala segi, antaranya penyediaan makanan, dapur, bahan asas digunakan dan tahap kebersihan.
“Sekiranya ada salah satu elemen tidak mencapai piawaian, permohonan mereka untuk mendapatkan sijil halal terpaksa kita tangguhkan sehinggalah setiap standard yang ditetapkan dipenuhi,” katanya.

Sumber : Utusan Malaysia

No comments:

Post a Comment